Египет – приключение в земята на фараоните

Маршрут: София – Истанбул – Кайро – Александрия – Кайро – Гиза – Асуан – Абу Симбел – Ком Омбо – Едфу – Есна – Луксор – Хургада – Истанбул – София
Продължителност: 11 дни / 10 нощувки
Транспорт: Самолет
Цена от: 2895 лв.

Долината на Нил е една от люлките на човешката цивилизация. Египет е като един огромен оазис, образуван от щедрите и плодоносни наноси на река Нил, притиснат между безбрежните пясъци на Северна и Източна Африка. Тази велика цивилизация с този непрекъснат културен феномен, продължили 2 500 години, не биха могли да възникнат и просъществуват без животворните води на реката. Почувствайте силата на Нил и вижте великата цивилизацията, създадена от нея.

С датa на отпътуване ПРОЛЕТ – 29.03.2018г.

ДЕН 1 : София – Истанбул – Кайро
Среща на Терминал 2 на летище София Т2 в 08:00 ч. за полет до Кайро през Истанбул. Пристигане в Кайро в 20:25 ч. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

ДЕН 2 : Кайро – Александрия (около 2,5 часа)
Закуска-хотел, Обяд-местен ресторант, Вечеря-местен ресторант

Рано сутринта отпътуваме за град Александрия, разположен на брега на Средиземно море. Градът, построен за възхвала на Александър Велики през 334 г. пр.н.е., е вторият по големина и най-голямо пристанище в Египет. Турът започва от катакомбите Ком Ел Шокафа (Kom El-Shоqqafa или „Могилата на късчетата“) в гъсто населения район Кармуз. Те са пример за удивителното преплитане на няколко религиозни традиции – египетска, гръцка и римска. Погребалният комплекс е използван до IV в., затова украсата на някои от гробниците е с раннохристиянски елементи. Следва посещение на „Залата на Каракала“, където са положени телата на млади християни, избити по заповед на император Каракала през 215 г. Обиколката продължава към Колоната на Помпей – триумфална колона с коринтски капител, която е издигната от император Диоклециан в чест на потушаването на Александрийския бунт през 297 г. След това се отправяме към Форт Кейтбей (Fort Qaitbay, построен през 1477 г.) на остров Фарос, където се намирал едно от 7-те чудеса на Aнтичния свят – Александрийския фар. Обяд. Следобед ще видим новата сграда на прочутата в древността Александрийска библиотека (не се влиза), в която са съхранявани 700 000 свитъка с произведения на Омир, Сократ, Платон и Аристотел, и където са работели Евклид, Ератостен, Аполоний Родоски и прочутата астроложка и математичка Хипатия. Ултрамодерната библиотека, замислена като символ на културното единение на народите, е открита през 2002 г. и веднага е обявена за „Чудото на 21 в.“. Вечерта отпътуване за Кайро. Вечеря в местен ресторант. Настаняване в хотела. Нощувка.

ДЕН 3 : Кайро – Гиза – Асуан
Закуска-хотел, Обяд-местен ресторант, Вечеря (сух пакет)-влак

Денят е посветен на Пирамидите и големия Сфинкс, част от Некропола на Гиза, включен в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1979 г. Комплексът, разположен на 25 км югозападно от Кайро, освен пирамидите на Хеопс (Хуфу), Хефрен и на Микерин – друго от Седемте чудеса на Античността, включва и някои по-малки пирамиди, останки от древно селище и религиозни паметници. Следобед, посещение на Египетския музей на площад Тахрир, с най-богатата колекция от образци на древноегипетското изкуство. Тук се пазят погребални предмети и мумиите на фараоните Аменхотеп, Тутмос, Сети, Рамзес и прочутата погребална златна маска на младия Тутанкамон. Вечерта – отпътуване с влак (настаняване в спални вагони) към Асуан.

ДЕН 4 : Асуан
Закуска- влак, Обяд-местен ресторант, Вечеря-хотел

Закуска във влака. Пристигане в Асуан – най-южният град на Египет, известен с каменните си кариери, рано сутринта. Сутрешен тур, който започва от Високата стена (High Dam) на язовир Насър. Асуанската язовирна стена, която прегражда река Нил, е завършена през 1970 г. Строителството й на няколко пъти е отлагано, поради политически съображения и заради необходимостта от преместването на важни археологически обекти, като храма Абу Симбел. Туристическата обиколка продължава до храма на Изида. Първоначално той се е намирал на о.Филае, който днес е залят от водите на яз. Насър. Храмът е спасен и пренесен на о.Агилика, благодарение на мащабната спасителна операция на ЮНЕСКО. Настаняване в хотела в Асуан. Вечеря. Свободно време в Асуан. Нощувка.

ДЕН 5 : Абу Симбел – Ком Омбо
Закуска – сух пакет, Обяд – круизен кораб, Вечеря -круизен кораб

Рано сутринта отпътуване за Абу Симбел – един от най-известните паметници след Пирамидите и Сфинкса в Гиза. Двата храма са построени по поръчка на най-могъщият египетски фараон Рамзес II в чест на боговете Ра, Хор и Птах. Абу Симбел е част от Нубийските паметници, които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Храмовете са преместени с 64 метра по-високо от оригиналното им място, благодарение на мащабната спасителна операция на ЮНЕСКО по време на строенето на язовир Насър. Връщане в Асуан. Настаняване на круизния кораб. Отплаване. Пътешествието продължава с разглеждане на храмовете в Ком Омбо привечер. Построен е в елинистичната епоха, т.е. по време на Птолемеите, и представлява необичаен двоен храм – на Собег, бога на крокодилите, и на Хор – на соколите. След това отплаваме към Едфу. Нощувка и вечеря на кораба.

ДЕН 6 : Едфу – Есна – Луксор
Закуска – круизен кораб, Обяд – круизен кораб, Вечеря – круизен кораб

Рано сутринта пристигаме в Едфу. Храмът в Едфу също е посветен на бог Хор, синът на Изида и Озирис. Строежът на храма започва през 237 г. пр.н.е., по време на управлението на Птоломей III, и завършва почти 2 века по-късно, през 57 г., по време на управлението на Птоломей XII – бащата на прочутата Клеопатра. По обяд минаваме по шлюзовете край Есна. Следобяд пристигаме в Луксор. Нощувка и вечеря на кораба.

ДЕН 7 : Луксор
Закуска-круизен кораб, Обяд- круизен кораб, Вечеря- круизен кораб

След закуска се отправяме към Дейр Ел Бахри – комплекс от гробници и погребални храмове на царете от Новото царство, разположен на западния бряг на Нил. Ще пристъпим в Долината на царете (Valley of Kings), където се намират 64 гробници на фараони, една от които е откритата през 1922 г. гробница на Тутанкамон, и изумителния храм на Хатшепсут – първата жена фараон, управлявала Египет две мирни десетилетия. Този погребален комплекс на три нива е истински архитектурен шедьовър. Ще видим колосите на Мемнон – две масивни каменни статуи, изобразяващи седналия фараон Аменхотеп III. Когато били издигнати през 1350 г. пр.н.е., те пазели входа към гробницата на фараона. После се отправяме към Карнак на 2,5 км от Луксор. Това е най-големият религиозен храм в света, своеобразна витрина на постиженията на египетската архитектура по време на царуването на 30 фараона. Религиозният комплекс се състои от три основни храма и няколко по-малки. Нощувка и вечеря на кораба.

ДЕН 8 : Луксор – Хургада (около 4 часа)
Закуска-круизен кораб, Обяд- хотел, Вечеря- хотел

След закуска освобождаване на кораба и отпътуване за Хургада. Пристигане в красивия курорт Хургада на Червено море. Настаняване в хотел на база all inclusive. Нощувка и вечеря в Хургада.

ДЕН 9 : Хургада
Време за плаж или допълнителни екскурзии. Нощувка в Хургада.

ДЕН 10 : Хургада
Време за плаж или допълнителни екскурзии. Нощувка в Хургада.

ДЕН 11 : Хургада – Истанбул – София
Рано сутринта трансфер до международното летище в Хургада за полет до Истанбул. Панорамен тур на Истанбул с екскурзовод на английски език. Пристигане в София Терминал 2 в 20:45 ч.
 

*Забележка: Часовете на полетите се препотвърждават седмица преди пътуването! 

Полетни детайли за 29.03.2018:

 

Номер на полета Ден  

 

Час  

 

Час
TK1028 29 март/ четвъртък София 10:00 ч. Истанбул 11:25 ч.
TK 694 29 март/ четвъртък Истанбул 18:40 ч. Кайро 20:00 ч.
TK 703 08 април/ неделя Хургада 04:10 ч. Истанбул 08:00 ч.
TK1029 08 април/ неделя Истанбул 19:25 ч. София 20:45 ч.

 

 • Пакетната цена е валидна за мин 20 човека. В нощния влак Кайро-Асуан не се предлага тройно настаняване.

Пакетната цена включва:

 • Самолетен билет София – Истанбул – Кайро и Хургада – Истанбул – София с АК „Turkish Airlines” с включени летищни такси
 • Една бройка салонен багаж до 7 кг. с размер 56/45/25см на борда на самолета
 • Чекиран багаж до 20 кг.
 • Всички трансфери, описани по програмата
 • 2 нощувки със закуски в Кайро Mercure Cairo Le Sphinx 4* или подобен
 • 1 нощувка в спален вагон ( настаняването е само в двойни купета) във влака Кайро – Асуан
 • Вечеря и закуска в нощния влак Кайро-Асуан
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Асуан Helnan Aswan 5* или подобен
 • 3 нощувки на база пълен пансион на борда на круизен кораб от Асуан до Луксор
 • 3 нощувки на база всичко включено AI в хотел Sea Gull 4* или подобен
 • Целодневен тур на Кайро с посещение на пирамидите в Гиза, Сфинкса и музея на Кайро
 • Обяд по време на тура на Кайро
 • Целодневен тур на Александрия с трансфери от/до Кайро
 • Обяд по време на тура на Александрия
 • Целодневен тур до Абу Симбел с трансфери от/до Асуан
 • Обяд по време на тура до Абу Симбел
 • Посещение на всички обекти и храмове по време на пътешествието с круизния кораб.
 • Обслужване от местни екскурзоводи (АЕ) по време на всички трансфери и екскурзии по програмата;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 10000 евро със ЗАД Мондиал или ЗАД Евроинс.
 • Водач-преводач от България по време на цялото пътуване и целия престой при мин. 20 човека

Пакетната цена НЕ включва:

 • Допълнителни екскурзии
 • Лични разходи
 • Бакшиши за екскурзовода – $ 50
 • Входна виза за Египет –$ 25 , заплаща се на летището в Кайро. При смяна на цената, туристите ще бъдат уведомени своевременно.
 • Доплащане за единично настаняване във влака – 30 долара
 • Допълнително изхранване или напитки
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ – повече информация за нея, можете да получите в офиса ни.