ЕКСКУРЗИЯ ДО УЗБЕКИСТАН
7 нощувки / 10 дни
ТАШКЕНТ – БУХАРА – САМАРКАНД – ПЕНЖИКЕНТ – ДУШАНБЕ
18.04.2019 – 27.04.2020

ТУРИСТИЧЕСКА ПРОГРАМА
ДЕН 1: 18.04.2020, ИСТАНБУЛ – ТАШКЕНТ
Пристигане в Ташкент с полет TK-368 Истанбул в 00:30 – Ташкент 07:00. Среща на летището и трансфер до хотела. Настаняване след 08:00 часа. Закуска в хотела.
След закуска ще изследвате столицата на Узбекистан: площада на Независимостта, площад Амир Темур и театралния площад Алишер Навой. Следва посещение на Музея за приложни изкуства, разположен в бившата резиденция на руския дипломат Половцев. В светото сърце на Ташкент ще посетите площад Хаст Имам с медресето Барак Хан, основан през 16-ти век от потомък на Тамерлан, управлявал Ташкент през династията Шейбаниди; джамията на Шейх Тиля; окръжната Петъчна джамия и мавзолея на местния лекар Кафал Шаши , философ и поет (X в.). През един от малкото автентични узбекски квартали най-накрая се ще се отправите към базара в Чорсу. Ще продължите екскурзията, като посетите цеха за керамика „Usto-Shogyrd”, основан от световноизвестните майстори на керамиката от пето и шесто поколение Акбар Рахимов и неговия син Алишер Рахимов.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

2 ДЕН: 19.04.2020, ТАШКЕНТ – БУХАРА
Трансфер до летището за полет HY-023, пристигащ в Бухара в 08:10.
Започвате деня с посещение на централния комплекс Ляби Хауз. Площадът е построен около 16 – 17 век. Отдавна в Бухара е имало приблизително 119 „басейни“: руснаците обаче са затворили повечето от тях по хигиенни причини. Около Ляби Хауз има много медресета, най-важните от които са Нодир Диван-Беги, Ханака и Кукелдаш; Джамия Магаки Атари – джамията е построена на по-високо ниво, за да защити горящия огън от вятъра, и датира от зороастрийския период (огънят играе решаваща роля в зороастризма); търговските куполи се състоят от три търговски центъра: Tok-i-Sarrafon – Moneychangers Bazaar, Tok-i-Tilpak Furushon – базар за шапки, Taqi Zargaron – базар за бижута. Ще посетите и куклено ателие.
Насладете се на времето за чай в чаената къща Silk Road Spices, за да опитате различни чайове (с кардамон, анасон, канела, риган и други).
Продължаване на обиколката на града: комплекс Пой Калян, един от акцентите на Бухара. Комплексът се състои от минарето на Калян (XII в.), фар за каравани от векове; Петъчната джамия (XV в.) И Мириарабското медресе, действащ учебен център по Коран (посещението е възможно само отвън).
Фолклорно изпълнение в медресето на Нодир Диван Беги (в зависимост от метеорологичните условия).
Нощувка в хотела.

3 ДЕН: 20.04.2020, БУХАРА
Започваме деня със селска екскурзия до Ситора-и-Мохи-Хоса, лятната резиденция на последния емир от Бухара.
Следва Мавзолеят на Саманиди, най-ценният паметник на Бухара, датиращ от IX век. Мавзолеят се счита за съкровище на ислямската архитектура в Централна Азия. Крепост-ковчег (цитадела), укрепена резиденция на емира на Бухара; Гробницата Чашма-Аюб (XIV-XVI в. В.) – известен лечебен източник; по-късно ще посетите Chor Minor, цветно медресе, бивша библиотека за студенти (1807 г.) с четири особено-изглеждащи кули.
Ще посетите местна узбекска къща, където имате възможност да се запознаете с местните обичаи и традиции, дълбоко вкоренени в ориенталското гостоприемство. Освен това, имате шанс да участвате в готвене на „Pilov“ – националното узбекско ястие. Топлата и приятелска атмосфера и вкусната вечеря, сервирана от господарката на къщата, ще бъдат отличен сувенир от пътуването.
Нощувка в хотела.

ДЕН 4: 21.04.2020, БУХАРА – САМАРКАНД
Трансфер до Самарканд (350 км, 4-5 часа). Пристигане и настаняване в хотела.
Започнете проучването на града: площадът Рекистан, заобиколен от трите великолепни медресета, пресечен от шест основни търговски маршрута от времето на Тимур. Най-старото улугбекско медресе със синята облицована фасада е построено през XV в. Два века по-късно медресето Шер-Дор е построено със сходната синя облицована фасада. Когато през XVII в. медресето Тиля-Кари е завършено, площадът е хармонично завършен. Днес площадът Регистан се счита за най-красивият площад в Централна Азия; джамията Биби Ханим, кръстена на една от любимите жени на Тимур, е малко по-нататък. Насладете се на кратка разходка из цветния базар на Siab.
Вечеря и нощувка в хотела.
5 ДЕН: 22.04.2020, САМАРКАНД
Цял ден ще изследвате чудните места на Самарканд: Мавзолеят на Гур-Емир, гробницата на самия Тимур и неговите потомци. Осмоъгълният комплекс с мраморен и ониксов интериор и златен таван е завършен през 1404 г .; некропола на Шахи Зинда IX – XIV и XIX в. – едно от най-светите места за поклонничество в Узбекистан. Огромната порта и стълбището с дължина 70 м ви води към алеята между близо 20 мавзолея. Тук ще видите най-добрите произведения от стъклена керамика на средноазиатското и ислямското изкуство; Афросиаб – музей с уникален стенопис от VII в .; уникалната обсерватория на Улугбек, внук на Тимур (1428-1429).
Следва посещение на хартиената фабрика Мерос – малко семейно производство, разположено в живописната градина, на брега на река Сиаб. Тук се изработва самаркандска хартия от VIII в. от кората на черница. Наскоро местните занаятчии са възстановили древния процес на производството на хартия. Хартията Самарканд Мерос е добре известна по света със своето качество.
Вечеря в местния ресторант.
Нощувка в хотела.

6 ДЕН: 23.04.2020 САМАРКАНД – ПЕНЖИКЕНТ
Пътуване до граница Джартепа (40 км). Среща от местния таджикски водач и транфер до езерата Маргузор (приблизително 80 км, 2-2,5 часа шофиране в едната посока), известни също като Седемте езера. Посетете 7 езера – всяко уникално с различен цвят: Мижгон, Соя, Хушьор, Нофин (2 139 м н.в.), Хурдак, Маргузор, Хазорчашма (2 400 м н.в.). Обяд на едно от езерата (включен в цената). Транфер обратно към Пенджикент. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант.

7 ДЕН: 24.04.2020, ПЕНЖИКЕНТ– ЕЗЕРОТО ИСКАНДЕРКУЛ – ДУШАНБЕ
Пътуване до Душанбе през езерото Искандаркул (280 км, 4-5 часа). Вашето пътуване днес е до високопланинското езеро – Искандеркул (2 255 м. С. Л.). Разположено е в известната планина Фан. Този приказен район е едно от най-добрите места в Централна Азия. Пътят към езерата минава през прохода Анзоб (3 372 м) с невероятна панорамна гледка. След пристигането до езерото ще отидете на разходка по неговите плажове. Това е невероятно място за почивка. Също така ще походите 40 минути, за да видите местния водопад. Таджикистан заема второто място сред страните от ОНД по обем на водните ресурси: той има най-високите водни запаси от всички страни от Централна Азия с над 1 000 реки, 2 000 езера и 8000 ледници. Обяд в местна къща.
Трансфер до Душанбе. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

8 ДЕН: 25.04.2020, ДУШАНБЕ
Трансфер до крепостта Хисар (20 км) – останките на крепост от 18 век, окупирани до 1924 г. се намират на 30 км западно от Душанбе. До крепостта са разположени две обикновени медресета, едното е от 18-ти век, а другото от 19-ти, а отвъд тях е мавзолеят от 16-ти век. Връщане в Душанбе.
Съединеният музей, който е открит през 2001 г., съдържа артефакти от ислямската и предислямската история на Таджикистан (гръцка / бактрийска, зороастрийска, будистка и индуистка) и показва, че Таджикистан е бил важен кръстопът в Централна Азия; Нейната централна част е 14 м. лежащ Буда в Нирвана – статуя на възраст от 1400 години, създадена от същата цивилизация Кушан, която е направила бамииските буди в Афганистан; Ботаническата градина – много красива градина с много стари дървета е сред любимите места на местните.

9 ДЕН: 26.04.2020, ДУШАНБЕ
Напускане на хотела преди 12:00 часа на обяд.
Ще продължите с обиколка на града: паметника на Сомони, кратка разходка из Централния парк, посветен на Рудаки – основоположник на съвременната персийска поезия през IX-X век; площада на независимостта, където можете да видите втория по височина пилон за знамена в света (165 m. височина), двореца на нацията, националната библиотека.
Navruz Teahouse – най-големият комплекс за чаени къщи в Централна Азия с много красиви резбовани зали от дърво за сватбени тържества, срещи на високо ниво и конференции; Базар – ориенталския пазар е най-многолюдното място в града; Музей на етнографията – професионална витрина на таджикското изкуство от 20-ти век. Колекцията включва грънчарство, килими, наметала, бродерия, бижутерия, музикални инструменти, дърворезба и др.
Посещение на парк от S. Ani – на реконструираната територия на парка има амфитеатър, цветни фонтани, беседки и фенери.
Вечеря в местен ресторант. Трансфер до летището за полет до Ташкент.

10 ДЕН: 27.04.2020 ДУШАНБЕ – ТАШКЕНТ
Полет HY-718 Душанбе 01:30 – Ташкент 02:30. Пристигане и международен полет до Истанбул TK-369 Ташкент 09:00 – Истанбул 12:20.

ПАКЕТНА ЦЕНА от 2780 лева на човек настанен в двойна стая

* Моля, свържете се с нас за допълнителни услуги като настаняване на деца, трети възрастен, цени за обяд и вечеря.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

• Настаняване в двойна стая в долупосочените хотели;
• Хранене: HB (9 закуски + 9 обяда), 2 обяда на 6 и 7 ден;
• Aвтобус за всички трансфери и обиколки на града;
• Местни водачи във всеки град в Узбекистан с английски и руски език;
• Англоговорящ водач в Таджикистан;
• Всички екскурзии и входни такси до паметници, както е посочено в програмата;
• Посещение на керамичния цех „Usto-Shogyrd” в Ташкент;
• Чайна пауза в Чаената къща Silk Road Spices в Бухара;
• Фолклорно изпълнение в Нодир Диван Беги;
• Готварски майсторски клас в Бухара;
• Посещение на хартиената фабрика Мерос в Самарканд

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

• Международни полети;
• Полети Ташкент / Бухара и Душанбе / Ташкент;
• Визова такса за Таджикистан;
• Туристическа такса в Узбекистан – 33 щатски долара / тур (подлежи на промяна);
• Всички лични разходи;
• Наднормено тегло на багажа;
• Бакшиши за водачи, шофьори и пиколота в хотелите

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

• Ташкент: “City Palace” 4*/ подобен;
• Бухара: “Omar Khayyam”/ “Safiya”/ подобен;
• Самарканд: “Grand Samarkand” / подобен;
• Пенжикент: “Umarion” / подобен;
• Душанбе: “Serena” 5*/ подобен;

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
• Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане.
• За деца под 18г., пътуващи без родители – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител (оригинал и 1 копие). За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
• Депозит в размер на 50% от пакетната цена
• Доплащане до 45 дни преди отпътуване

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
• Пакетните цени са индивидуални и не са обвързани с минимум брой участници.
• Цените са калкулирани в най-ниска класа на авиокомпаниите и преди резервация е необходимо да се провери наличността за избраната от вас дата.
• Не е предвиден водач от страна на ТО.

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от 45 дни преди пътуването., като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: няма ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Узбекистан.
Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
• До 60 работни дни от датата на заминаване – заплаща се само сумата за самолетните билети
• От 59 работни дни до 45 дни – 50 % от пакетната цена
• От 45 работни дни до деня на отпътуване – 100% от стойността на пътуването

Вид използван транспорт: Самолет и Автобус

Туроператорът има сключена застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №:19 921 1315 0000822495 на ЗАД „Армеец”